bojgard.se © 2007                    

 

 

Nyhetsarkiv

Vi vill önska alla vänner

GOD JUL

OCH

GOTT NYTT ÅR

2010-12-23: Vintern har tagit ett fast grepp om Sverige. Här i Karlstad har vi inte fått så mycket snö men kallt har det varit ända sedan november. Man börjar känna att det varit kallt länge, det blir tungt att ha hästar. Mycket mat ska ut, tur att vi har halm även om vårt lager börjar tryta, vatten ska ut och bäras både till hage och till uteboxar, spånet fryser så man får hacka i spånskjulet. Men i allt slit och släp så är det väldigt vackert ute särskilt när solen lyser på den vita snön. I år gjorde vi rätt när vi skodde av alla hästarna. Vi red kurs för Frida två dagar innan hon drog till Island på minst åtta månader sedan åkte skorna av. Nu får våra hästar vila tills det blir lite varmare igen. Nu lägger vi all tid på Karlstad Slalomklubb. Vi har redan varit på två fyra dagars läger samt att familjen varit i Sälen en helg. Så redan nu har vi 11 skiddagar. Det är jätteroligt att träna ungdomar som vill utvecklas och redan ser vi att alla har utvecklats otroligt mycket sedan förra året trots att de flesta bara är mellan 8 och 10 år. Vi i tränartrion trodde att vi skulle behöva åka mer fritt men redan nu på senaste lägret började vi sätta bana och så dom åkte. Redan nu börjar vi prata avancerad skidåkning, jättekul. Julen närmar sig med stormsteg och det ska bli skönt med lite ledigt från jobbet, jag stänger kontoret idag och öppnar inte förrän den 10 januari. Under ledigheten kommer vi att ha träning i Sunne nästan alla dagar så skidåkning blir det mycket av, hoppas bara att temperaturen håller sig över -20 grader. Samtidigt som jag tycker att tränarjobbet i Karlstad SLK är roligt så längtar jag efter ridningen, den ger en något alldeles extra. Men våren lär komma och tiden går hela tiden alldeles för snabbt man hinner knappt med. Nu gäller det att skynda på för att hinna med att fixa inför julen vi kom ju hem från skidlägret i tisdagskväll så tiden innan julafton är inte så lång. Men det blir nog jul i alla fall, man måste inte ta allt så allvarligt.

2010-11-05: Det är roligt när det finns människor som uppskattar ens häst och ridning. Följande hittade jag på webben.

" Idag bar det av till Vallentuna (det är 7,5 mil dit) igen för dömande av finaler.
Rakel frá Morastödum var ett sto som impade stort på oss. Mycket villig och med fina rörelser tog Björn Hoftedt sitt sto till vinst i både V5 vuxen och T5 vuxen, i den senare grenen med 6,25 i snitt!"

En av domarna skrev detta på sin hemsida efter Stormurs Lättavår förra året. Just nu lyser solen igen efter allt regnande och blöta hagar. Hoppas det fina vädret håller sig ett tag så att det hinner torka upp lite innan kylan och snön kommer.

2010-10-21: Vad hösten har gått fort. I början vad det bara regn och blött och nu i slutet har vi äntligen fått en fin höst med sol och vackra färger. Vi har som vanligt haft ett antal kurstillfällen med Frida och dessutom har Frida börjat med inridningen av Rodadis. Det går riktigt bra och som det ser ut nu kommer Rodadis att bli en riktigt bra allroundhäst för kurser, skogsridningar och lite tävlingar. Tyvärr har vi inte varit på några tävlingar under hösten som vi tänkt och det beror på att vi har helt enkelt inte hunnit. För mycket på jobbet som gjort att vi inte hunnit träna våra hästar som vi tycker man ska innan tävling och så Adams alla aktiviteter. Tyvärr går det inte att klona sig. Men vi har i alla fall hunnit med en tur till Skåne och hälsat på hos Niels och Sussie på Skaneyland. Fick prova Admiral. Vad kul att få prova en hingst, visst var det speciellt att rida en hingst som det finns "visst" tryck i men samtidigt var det en otroligt välhanterad häst så några problem för en amatör att rida var det inte. Alltid lika trevligt att träffa goda vänner och äta god mat.

                                                       

Vintern närmar sig med stormfart och planeringen inför Adams alpinasäsong är i full gång. Nya skidor och pjäxor har kommit och är nu grundvallade och kanterna lagda och vassa som rakblad. Det gäller bara att få ihop träningen av hästarna samtidigt som vi ska åka skidor.

När det gäller våra hästar så tror vi att vi har bestämt oss. Vi har fyra av våra hästar till salu, alla utom Randalin. Vad beror detta på? Jo, så är det att Rakel och Sunna har vi ridit under ett antal år och nu är det dags för både mig och Annika att pröva något nytt på tävlingsbanorna. Detta för att vi ska kunna utvecklas som ryttare för att en dag ha den kunskapen att vi kan ta hand om våra uppfödningar själva när det gäller grundridningen. Rakel är en häst för den som vill ha möjlighet att komma ut på tävlingsbanorna direkt eller för den som vill ha en väldigt bra häst bara för ridning. En häst som kan "allt" och som därigenom kan lära ut till sin ryttare. Sunna är en häst för den som vill lära sig rida 5-gång. Villig men inte het som är lätt att lägga i pass. Både Rakel och Sunna har många år kvar som bra hästar för den som vill utvecklas som ryttare. Renna är en speciell dam med otroligt mycket gång, men lite spänd ibland. Hon behöver därför en duktig ryttare som kan utveckla hennes kapacitet. Rodadis är en lätthanterad häst som bara är i början av sin utveckling och söker en ryttare som har förmågan att utveckla henne vidare. Renna säljer vi för att vi vill köpa ett förstaklass sto och Rodadis för att hon inte är så stor, kan bli ca 136-137. Efter som vår tid knappt räcker till idag så kan man ju inte bara köpa hästar och inte sälja. Därför säljer vi först och köper sedan.

Ibland blir man lite förvånad att så många som ska köpa häst köper unga hästar för att utvecklas tillsammans med sin häst, brukar det låta. Nu är det nog så att den som inte själv kan kan inte heller utveckla sin häst som inte heller kan. Är man en oerfaren ryttare som inte ridit så många hästar i livet så bör man satsa på en häst som redan kan. Det värsta som ofta också händer när man köper en oerfarenhäst och själv är oerfaren är att hästen lär sig fel och detta är det värsta som finns. Det tar åratal att träna bort fel inlärning om det någonsin går bort. När vi ska köpa nya hästar så kommer vi att satsa på hästar som inte är allt för unga som varit ute på kurser, tävlingar och kan hantera miljöombyte dessutom ska dom vara välutbildade. Vår målsättning med ridningen är att bli duktigare ryttare.

Är man intresserad av våra hästar gå in under hästar till salu och hästar och avel. Där finns mer att läsa om varje häst.

 Renna     

                                                        Ádmirall      

Sedan är det både med sorg och glädje som jag kan meddela att Frida Dahlén kommer att flytta till Island under åtmindstone 8 månader för att träna hästar. Vi kommer att sakna Frida samtidigt som det är jätteroligt att hon tar chansen att göra det hon gillar och dessutom gör jättebra. Hon kommer att utvecklas ännu mer. Vi har dock lyckats pricka in två tillfällen under november då hon kommer hem till oss och håller kurs. Datum finns under kurser.  

2010-08-27: I slutet av sommaren har vi varit och hälsat på hos Petra och Lars på Åleby. Där fick vi se massor av fina hästar. Det är roligt när man ser hästar från en fin avel. Nott från Knutshyttan är ju en av Sveriges högst bedömda ston att få se henne i hagen med ett nästan nyfött föl får igång ens funderingar. Jag förstår när Göran Häggberg säger att man i sin avel ska satsa på ett riktigt bra sto. En av deras hästar också undan Nott var Yngvi från Åleby en första klass hingst som var något speciellt. En häst som verkligen fastnade på näthinnan en utstrålning utöver det vanliga. Men tyvärr får han  inte så många ston varför vet jag inte men med den stam han har borde stoägarna stå i kö för betäckningar. Han har just nu "lite låg" blup 114 vilket jag tror beror på att han är efter Toppur frá Eyjólfsstödum som ju nu är till åren kommen men ändå har elit för avkommor med 72 bedömda avkommor. Troligen höjer sig Yngvi efter sin bedömning i år men varför ökar hans avelvärde bara för att han själv blir bedömd arvsanlagen ändrars ju sig inte. Gå in på www.aleby.nu och titta själva. Det finns många frågor när det gäller blupen därför ska vi i Idunn ordna med en dag med Torvaldur där vi diskuterar blup. Inga tabeller eller overhead utan en ren diskussionsdag där alla frågetecken ska kunna få svar hoppas jag i alla fall.

Vi har dessutom varit på kurs för Peter Häggberg vår tradition att en vecka per år åka till Rättvik och bo hos Susanne Brännemo och få en duvning med Peter. Det är konstigt att när Peter står och tittar på så går hästarna helt perfekt. Jag skärper mig undrar om hästarna också gör det? Det tror jag ju inte men att ha semester och bara ha ridningen som aktivitet inte en massa andra projekt som ska fixas som det är hemma gör att man blir lugn och koncentrerad vilket visar sig direkt på hästarna. Vi hann också med en tur till Leksands Sommarland där vi lekte i olika vattenrutchbanor. Kul att leka i vatten tillsammans med Adam.

En tur till Stockholm har vi också hunnit med och då passade jag på och besökte Maggan och Eje Pålsson. Det är alltid lika roligt att träffa dessa "gör" trevliga människor. Att vi åkte och tittade på Renna för  fem år sedan och köpte henne har inneburit en vänskap långt utöver det vanliga. Där fick jag också se en hingst som fastnade på näthinnan. Vaki från Österåker vet jag ju har en gång utöver det vanligt det har han med den äran visat på hingsfestivalerna men nu hade han under sommaren växt från att vara en unghäst till att bli en ståtlig hingst. Med Von och Garri i blodet borde det bli något riktigt bra som kan påverka den svenska avel för lång tid framöver precis som Flipi från Österåker har gjort.

Att sitta i Idunns styrelse har också inneburit två resor till Eskilstuna. En för styrelsemöte och en för hästauktionen hos Johanna Elgholm på Edeby gård. Nu blev det ju inte så mycket till auktion, ingen häst såldes. Men dagen var riktigt trevlig och vi skapade en mötesplats för köpare och säljare vilket har inneburit att några hästar bytt ägare. Vi kommer att göra en uppföljning av resultatet. Till våren återkommer vi i Idunn men då blir det ingen auktion utan inriktningen blir att skapa en bra miljö för en mötesplats för köpare och säljare av "bra" hästar. Vi kommer även där att ha vissa kriterier för att man ska få sälja sin häst. Det räcker inte med att säljaren tycker att hästen är bra den ska också ha ett avelsvärde vilket är viktigt då Idunn är en avelsförening som ska verka för avelns utveckling i Sverige.

Att jag dessutom är engagerad i Karlstad slalomklubb, något helt annat än hästar, har inneburit arbete för att skaffa en styrelse för nästa verksamhetsår. Arbetet gör vi på sommaren då vi inte har kalenderår som verksamhetsår. Att ordna en kassör och två ledamöter tar sin tid men det fixade vi i valberedningen.  Vi fick till och med utöka styrelsen med en suppleant då vi fick en för mycket som ville ställa upp. Nu ska vi dessutom i helgen ha en tränarträff och lägga upp vinterns träningsprogam.

Undrar när jag har lärt mig att säga nej till att ställa upp i olika föreningar. Men det är kul att vara med och påverka och driva verksamheter framåt. Både i Idunn och slalomklubben känns att medlemmarna tycker vi driver bra verksamheter och det är ju kul och inspirerande men ibland lite slitsamt.

                

         

2010-07-23: Ny kurser för Frida inlagda under fliken kurser.

2010-07-20: Nu har vi varit hemma ett bra tag sedan SM i Norrköping. Under SM-veckan var vi först tre dagar i Stockholm med allt vad det innebär med turistande och en dag med åtta timmar på Gröna Lund. Direkt därefter bar det iväg till Norrköping och SM i fyra hela dagar i en otrolig värme med över 30 grader varje dag. Tur att det blåste. Vi hade inte så stora förväntningar på SM då flera av de duktiga ryttarna inte var med. Men ack vad vi bedrog oss. SM var jättebra både ridmässigt och arrangörsmässigt. När T2 finalen på söndagen gick och Ísak från Dirhuvud fick sin 10 så fick jag faktiskt gåshud. En annan häst som också fastnade på näthinnan var Sigurrós från Lilla Årnebo som reds av Johan Häggberg. Vilken utstrålning av en häst. Tyvärr blev man lite splittrad när man springer mellan banan och Idunns tält men det var det värt. Vi sålde faktiskt ganska många jackor och tröjor trots värmen och dessutom värvade vi flera medlemmar. De föredrag som vi anordnade var också välbesökta trots att finaler gick samtidigt. Tyvärr var Maggan sjuk så hennes föredrag fick vi ställa in. Betäckningsauktionen gick riktigt bra trots att det var väldigt trögt på fredagen men på lördag lossnade det och de som inte ropade in en betäckning på fredagen fick betala ett mycket högre pris på lördagen. Men detta innebär ju bara att nästa års avelshästar får men pengar att dela på. Tack alla hingstägare som ställt upp och skänkt betäckningsrätter till Idunn. Sedan var det ju väldigt kul att vara auktionist. Hästarna hade haft det väldigt bra när vi varit borta, tack Linn du är en klippa.

Efter hemkomsten har vi satt igång våra hästar igen och dessutom varit på Hammarö hos Maria och Lennart på en Frida kurs. Hästarna gick riktigt bra och särskilt Renna hon dansade fram riktigt avslappnad både i tölt, trav och skritt. En rolig häst att rida. Tyvärr är jag inte tillräckligt bra ryttare för att utveckla henne till den kapacitet hon har därför är Renna till salu. Även Rakel är till salu. Detta beror på att jag tycker att det nu är läge för att skaffa en ny häst för att utveckla min ridning ytterligare. Gå in på Rennan och Rakels sidor och saluhästar för att läsa mer. Några bilder blir det inte denna gång kamran var med till SM men låg i bilen. Vi är ibland hopplösa när det gäller fotande.

2010-07-03: Nu är det knappt en vecka till SM i Norrköping. Avelsföreningen Idunn är på plats och vi kommer att ha tre intressanta diskussioner i vårt tält

- hingsthållning och betäckningar

- vikten av att använda bra ston och hingstar

- betydelsen av att använda Blup i aveln

Dessutom kommer vi att auktionera ut betäckningsrätter för ett antal mycket intressanta hingstar. Passa på och köp en betäckningsrätt till ditt sto under SM.  Mer information gå in på Idunns hemsida www.idunn.se

2010-06-29: Lördagen den 19 juni hade vi kurs för Frida. De tappra kursdeltagarna brydde sig inte om bröllop på tv och vi brydde oss inte om att vi hade bröllopsdag. Det gäller att prioritera i livet och då blir det hästar. Det är i alla fall roligt att umgås med likasinnade fantaster. Alla var jättenöja efter dagen samtliga hästar gick fantastiskt bra, det är roligt att alla utvecklas. Renna hon bara dansade fram som hon kan göra och Rakel och Sunna tuffade på som vanligt. Alla våra hästar var mjuka och avspända och ändå presterade framåtanda och glöd.

    

                                                 

2010-06-13: Sista helgen i maj var vi på Upplandsmästerskapen och tävlade. Tävlingen skulle gått på Tunabanan men blev flyttad till Sörgården då man befarade någon form av sjukdom vid Tunabanan. Sörgården ligger mycket vackert och är en mycket mysig anläggning. Dock är kurvorna lite svåra dels är dom inte doserade och så kommer dom rätt så kvickt med en raka på kortsidan så i stort sett alla ekipage hade lite svårigheter att ta kurvorna korrekt. Banan var också lite för lös för att jag och Rakel ska gilla underlaget. Trots detta tog sig vi oss till en A och en B-final likadant gjort Annika och Sunna. Jättekul att vi nu i år i båda tävlingarna vid ställt upp i kommit till final i öppna klasser. På lördagen var det fem domare trots att det var en lokalklubbstävling. Med fem domare blir bedömningen mer rättvis än med endast tre.

 

 

                                                                                     

Det är ju också roligt när veterinären påtalar att Rakel har mycket god kondition (låg puls) vid veterinärbesiktningen. Kul när ens träning ger resultat. Lika roligt är det när några i publiken kommer fram till Annika och säger att Sunna var den enda hästen i finalen som gick i flygande pass.

2010-05-21:

            Rakel

 Rakel

 

2010-05-18: Så var årets första tävling avklarad. Sleipnirs Vårtävling på Strömsholm. Ett jättetrevligt arrangemang som flöt på utan problem. Men vädret var växlande både långkalsonger och kortbyxor var att rekomendera men givetvis inte samtidigt. Det roligaste var att Annika och Sunna kom till A-final i femgång och fick sin första 6:a i pass. Även jag är nöjd med en A-final i fyrgång och en B-final i tölt. Till helgen bär det iväg till Hammarö igen för en ny duvning av Frida. Efter att ha sett vissa foton så vet jag vad jag ska arbeta med, måste lära mig att slappna av mer. En tävling i Strömsholm är att rekommendera bra bana och fina boxar. Vi kommer tillbaka.

Men vad det hade växt i hagarna bara efter en helg. Helt plötsligt var det grönt. Trots detta äter våra unghästar fortfarande hösilage som vi lägger ut dock inte så mycket längre vi har minskat till dryga hälften mot under vintern. Så länge dom vill äta hösilage så får dom, när det börjar ligga kvar i hagen så slutar vi. Jag är övertygad om att det är bra att hästar fortfarande får hösilage så att det nya färska gräset inte är allt dom äter. Man ser ju hur skiten ändrar färg och konsistens med färskt gräs.

2010-05-01: Igår var vi hos Maria och Lennart på Hammarö och tränade på banan. Alltid lika trevligt att komma dit och alltid lika nyttigt att någon gång då och då träna på en bana och göra ett program. Tyvärr tog minnet i kamran slut när jag skulle fota Annika men några bilder blev det på mig och Rakel.

                       

2010-04-23: Förra helgen startade med Idunn och Agrias Hingstfestival. Otroligt mycket människor som besökte evenemanget. Jag trodde att intresset skulle avta efter några år men det verkar som om det bara blir större och större. Det var trångt på läktarna men alla fick plats. Det är alltid intressant att se så många hingstar på samma gång. Vissa blev man imponerade av och vissa visade inte vad man trodde att dom skulle göra. En sak är säker att när Vignir och Johan visar så är det väldigt mycket tryck i visningarna och hästarna blir väldigt flotta. Tyvärr blir man lite splittrad när man också är funktionär så tur är att CD:n är beställd. Men än en gång blir man övertygad om att man ska vara väldigt kritisk när man väljer hingst även om det är svårt. Allt om Blup förstår jag inte men en viss vägledning bör det i alla fall vara. Att välja en hingst med hög bedömning men låg Blup kan innebära att just denna häst är ett bra exemplar men att avkommorna kanske inte blir lika bra eftersom avelsvärdet inte är så högt. Det gäller att också se hur många avkommor har kommit fram både på hingsten och bakåt i leden. Det är inte så lätt men det är roligt att undersöka och spekulera i olika hingstar innan man väljer vilken man betäcker med. Sen får man ju inte glömma stoet, hon är lika viktig som hingsten. Varför vi valt Isar frá Keldudal beror på hans utstrålning och stammen bakåt. Lika är det med Prins från Wreta där vi särskilt tittat på att han har en extremt intressant stam på mödernesidan.

Söndag bar det iväg till Hammarö och kurs för Frida. Efter att ha tränat i paddock och ridhus var det roligt att komma på banan och se om allt lösgörande arbete givit effekt. Det hade det, både Rakel och Sunna gick fantastiskt bra. Det är riktigt roligt att rida när man känner att man får till det som man önskar. Det roliga med ridning är att det hela tiden är en utmaning att få till det. Skulle också vara roligt om man fick till det på tävlingsbanan i år när jag åter ska rida öppen klass med Rakel. Rakel är ju fortfarande till salu även om vi inte annonserat ut henne ännu. Blir hon inte såld måste jag bestämma mig för om jag ska fortsätta tävla eller betäcka henne igen. Blir det betäckning så blir det med Viktor från Diisa. Under veckorna så blir det arbete och ridning på kvällarna Adams aktiviteter är just nu bara på fredagar och söndagar så nu känner man att man hinner rida. Men långfillingarna är allt kvar ännu ett tag och kanske det är tur för ännu har inte allergin tagit tag i mig och det är ju skönt.

2010-04-16: Nu har nästan all snö försvunnit men lite finns kvar trots att våren har kommit med stormsteg. När många är glada att våren har kommit så är Adam ledsen, han kan ju inte åka skidor längre.

Adam i Bryngfjorden på sista träningen.

 

                                

Ända sedan första helgen i december fram till månadsskiftet mars-april har det varit skidor. Totalt har vi åkt ca 65 dagar i år. Det är tufft att vara fullt engagerad i en vintersport samtidigt som man ska sköta hästar och försöka rida. Nu är vi i alla fall igång med ridandet och i helgen kan man säga att de första vårtecknen kommer. Först på lördag är det Idunns Hingstfestival i Strömsholm och på söndag åker vi till Maria och Lennart på Hammarö för Fridakurs. Några tävlingar har vi också tänkt oss i år totalt blir det tre stycken innan sommaren så helgerna är fortsatt fullbokade med Fridakurser, tävlingar och avelsvisningar. Att ligga på latsidan är ju inte vår melodi. Men innan vi helt släpper skidorna så har vi ett tränarmöte den 25 april där vi ska planera för säsongen 2010/11 och ett möte med alla föräldrar den 2 maj där vi kommer att presentera kommande säsongs upplägg. Det gäller att planera i tid om det något ska bli.

Våra hästar har inte tagit skada av att ta det lite lungt i vinter dom går riktigt bra. Ska bli roligt att komma på bana på söndag och känna hur det känns. Får ta några bilder så att man också får se hur det ser ut. Små hästarna växer och frodas och i år blir det spännande när vårt första föl Rodadis ska ridas in. Man hoppas ju alltid att det ska bli bra även om man ska vara realist och inte sätta målen för högt. Men det blir nog riktigt bra, tror jag i alla fall. Svårt att inte ha förhoppningar.

2010-02-28: Nya tider klara för kurser för Frida våren och sommaren. Gå in under fliken kurser.

2010-02-12: Vad tiden går fort nu har det varit kallt och snö sedan lucia. Ridningen har vi tagit det lite lugnt med istället har skidorna tagit hela vår tid. Adam tränar tisdagar, torsdagar och lördagar samt tävlar på söndag. Däremellan ska skidor slipas och vallas. Det är jätteroligt att jobba med barn vi har en grupp på ca 10 barn mellan 8-9 år och samtliga har utvecklats otroligt denna vinter. Vid senaste tävlingen, storslalom i Arvika, tog Karlstad Slalomklubb samtliga topplaceringar i klassen 8-9 år. Det som också är så skoj är att de barn vi tränar har så engagerade föräldrar som ställer upp på sina barn i alla väder oavsett om det är -5 grader eller - 20 grader kallt. Dessutom är både pappa och mamma med och stöttar sina små. Detta ser jag sällan i hästvärlden, då är det oftast "bara" mamma som är med. När det gäller den alpina sporten så har vi fler tjejer än killar så att ridning är en tjejsport är inte svaret på varför det är så olika. Så alla pappor som har barn/ungdomar som rider ställ upp på era barn, det är roligt att vara med och stötta sina barn oavsett vilken sport dom gillar. Vi har inom den alpina sporten massor av föräldrar som inte kan så mycket om själva träningen och hur man åker, vallar och slipar skidor men alla vill lära sig. Dessutom är det inte billigare att hålla på med alpint än att rida.

Det finns dock en stor skillnad mellan ridsporten och den alpina sporten det är tränarna. I Karlstad Slalomklubb har vi idag drygt 50 barn i tävlings- och träningsgrupperna samt ca 120 barn i skidskolan. Ingen av alla dessa tränare som vi har engagerade i klubben för att få träningen att fungera tar något betalt för sitt arbete. Tro nu inte att det beror på att kompetens inte finns många av tränarna har tidigare varit tävlingsåkare, skidlärare och dessutom har vi Joakim Wallner f.d förbundskapten för det alpina landslaget. Så det finns kompetens så det räcker. Inom ridsporten måste man betala för all träning oavsett kometensnivå på tränarna.

Jag är övertygad om att ridsporten måste titta sig om utanför sitt eget område, det finns många sporter som vi har att lära av. Vintern håller fortfarande sitt grepp om Värmland och det återstår mycket mer skidåkning samtidigt som vi har börjat planera för tävlingssäsongen för våra hästar. Sedan har jag ju redan börjat skissa på träningssäsongen 10/11 för Karlstad Slalomklubb. Det gäller att vara tidig i sin planering. Ta nu och njut av det vackra vintervädret, hästarna mår bra, inga mygg eller andra otyg i luften men det lär bli blött när snö börjar smälta, då värmer solen och vi kan börja ta av oss våra vintertröjor.

                   

Randalin                                                 Rodadis

               Prins

 Prins

                       

                       Gydja från Örvik med stoföl efter Viglundur

Vi vill önska alla

en riktigt

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

 

 

2009-12-08: Vad skönt att få komma bort ett tag från allt och åka lite skidor. Vi har varit på ett fyra dagars läger i Sälen med Karlstad Slalomklubb. Vi var tillslut över hundra barn/ungdomar/föräldrar och ledare som åkte på lägret. Alla barn delades in i tre olika grupper där några klubbtränare tog hand om barnen på förmiddagarna när övriga tränare var på utbildning. På eftermiddagarna tog respektive tränare över sina grupper för att praktisera vad man lärt sig på förmiddagen. Alla verkade jättenöjda med upplägget och barnen utvecklade sin skidåkning något otroligt snabbt. Att det bara några timmars bilresa från hemmet kan vara riktig vinter med snö. Det snöade lite under hela helgen men det gjorde inget backarna var bra och det var inte speciellt kallt och blåsten höll sig borta. Nu är det bara att ta tag i ridandet igen och samtidigt tvätta kläder och börja packa för nästa skidresa och skidläger som är den 17-20 december. Det är tur att vi har Linn som ställer upp och tar han om våra hästar när vi är borta. Det är skönt att ha någon som bor hemma och tar hand och kan ta hand om våra djur. Vilket privilegium man har när man både kan rida och åka skidor på sin fritid. Det gäller att ha kul, livet går fort och det går nog tyvärr ännu fortare när man har kul.

2009-11-20: Just nu håller jag på att få knäppen, regn och åter regn nästan varje dag. Det är tur att vi har bra hagar som håller borta vattnet hyfsat i alla fall, men insläppen är leriga och blöta.  Förra helgen hade vi Fridakurs igen, vi är ett glatt gäng som tränar på. Det blev lite stressigt för mig då jag först skulle rida Rakel sedan byta till Renna för att direkt slänga i mig lunchen för att så skjutsa Adam till två innebandymatcher. När vi var klara där så var det bara tillbaka och byta om till ridkläder igen för att ta ett nytt pass på Renna. Annika hade också fullt upp med att se till att allt flöt på här hemma samtidigt som hon också red Sunna två pass. Både Rakel och Renna gick fantastiskt. Båda hästarna släppte helt i nacken och bara töltade på i ren takt och med eftergift. Nu börjar även jag få fart på Renna utan att tappa takten dessutom gick hon i en härlig avslappnad trav och galopp. Det är så lätt att få det att fungera när man rider i ett ridhus, underlaget torrt och man behöver aldrig tänka på om det ska bli regn eller inte. Sen är det på något konstigt sätt mycket lättar att få det att fungera när Frida står och ser på, hon behöver inte säga så mycket. Koncentrationen är mycket bättre än när jag tränar själv.

2009-11-10: I helgen tog vi hem fölen från betet. Dom har de senaste veckorna fått lite hösilage för att vänja sig. Fortfarande är dom lite runda om magarna. Nu ska vi ha dom hemma på box ett litet tag så att vi får hantera dom igen. Några nätter har vi haft dom på box och det är otroligt lättmockat, på morgonen ungefär tre högar i varje box, trots att dom gått ute hela sommaren.

Efter många tankar och funderingar så har vi bestämt oss för att sälja Rakel, om rätt köpare kommer. Är du intresserad av en allround häst som kan användas till tävling, fantastiska turer i skogen eller avel så gå in under Hästar till salu och hennes sida under Hästar och avel.

2009-11-06: Tiden bara rinner iväg dagarna, veckorna bara försvinner. Det blir inte så mycket ridet för tillfället och ärligt sagt så är det inte så roligt att rida när det är mörkt, blött och kallt. Men vi håller igång lite i alla fall. Vår tid går annars åt till att delta på Adams träningar inför skidsäsongen. Just nu tränar han fem gånger i veckan. Det finns säker en del som tycker det är för mycket träning för en sjuåring, men så länge som han sjunger till och från träningarna så tror jag han trivs med tillvaron. Vi har också haft Fridakurs. Det är skönt att ha tillgång till ett ridhus nu när det är höst och vädret är osäkert. Renna gick fantastikt på senaste kursen. Jag blir bara mer och mer imponerad av denna häst och hon är riktigt rolig att rida.

I helgen tog Avelsföreningen Idunn min tid. Först var det styrelsemöte och sedan höstmöte. På styrelsemötet bestämde vi följande aktiviteter för näst år: 1. Årsmöte i februari. På någon islandshästgård. 2. Resa till avelgårdar i Danmark och Tyskland, slutet av mars. 3. Hingsfestival, 17 april, Strömsholm. 4. Avelsvisarkurs i maj. 5. Gårdsvisning i början av september. 6. Föl-unghäst mönstring i slutet av sept eller början av okt. 7. Clinic i slutet av september, med inriktning på hur man hanterar och tränar unghästar. 8. Höstmöte, slutet av oktober med information och uppvisning om Gaedinga. Dessutom har styrelsen fått in synpunkter från några medlemmar om arrangemanget runt avelshästarna på VM som vi ska utreda och komma med förslag till förbättringar inför nästa VM. Ska vi skicka våra bästa avelshästar till VM så ska det fungera både för hästar, ryttar och ägare vilket det tydligen inte gjorde på årets VM. Dessutom ska vi ta fram förslag hur våra avelsvisningarna kan göras bättre både för hästar, ryttar och ägare. Avelsvisningarna är ju ett fantstiskt tillfälle att göra reklam för sin häst. Särskilt ston som kanske efter en avelsvisning direkt går in i avel och därefter inte syn mer på marknaden.

Idunns höstmöte var jättelyckat över 50 medlemmar slöt upp. En av punkterna var att Vignir Jonason pratade avel och lite träning. Han visade upp ett tvåårigt sto som var lite reserverad. Hur ska man hantera en sådan individ? Mycket lärorikt särskilt när vi själva äger ett litet sto som också är reserverat, Randalin. Det bästa var att Vignir tycker att dessa unghästar som har ett eget revir och inte släpper in oss mäniskor direkt är de lättaste och bästa hästarna vid inridning. Vignir fortsatte också på eftermiddagen och pratade om avel och träning dessutom visade han tre hästar. Det han var kritisk mot var att det går för mycket rykten om olika hästar utan att det finns substans i kritiken. Kan detta bero på den svenska avundsjukan tro. Jag är övertygad om att vi som har islandshästar är inte så många och vi behöver varandra. Det vi ska göra är att försöka sprida kunskapen om islandshästar till fler. Rasen är unik och vi ska försöka få fler att förstå att äga och umgås med en islandshäst är en tillgång för livet.  Inom området träning släppte Vignir en liten "bomb". Han anser att vi inom islandshästvärlden borde satsa mer på duktiga yngre ryttare för träning av våra hästar och sedan kan vissa mycket duktiga avelsvisare visa våra hästar. Så fungerar det på Island och även inom travvärlden. Vi kom inte till några slutsatser i dessa diskussioner men tanken är värd att ta med sig och fundera vidare på. Förutom att vi besökte Vignirs nya ställe, som jag blev mycket imponerad av, så var vi på Helmer Ridcenter utanför Strängnäs. En fantastisk komplett anläggning där man inriktat sig på Lusitanos hästar. Tack Fatima Hedgren för god mat, bra service och ett mycket bra omhändertagande. Vi kommer att lägga fler aktiviteter där.

Det har hänt mycket sedan sist men det största som hänt är att jag blivit morfar. Det är bara att inse att jag har stora barn. Det är en roligt upplevelse att ha stora barn som bildat egen familj, och samtidigt ha en 7 årig son som bor hemma ett bra tag till.

2009-10-04: Äntligen fick vi tid att rida våra hästar det har varit lite för mycket annat ett tag men nu är även Idunns höstmöte planerat och klart, återstår bara anmälningarna så att jag kan boka luncher. Planerandet av Karlstad Slalomklubbs första snöläger är också i hamn även där återstår anmälningarna. Tyvärr så tar man ibland på sig för mycket och då får ridningen stå över ett tag men idag kände vi åter ridlusten. Rakel fick en tur ut i skogen, men vad blött det var, tur man har en häst som går fram överallt. När jag satt där på ryggen tänkte jag, vilken häst hon är, man kan rida med långa tyglar, rida i kort tempo tölt eller galopp eller så kan man rida i full fräs. En mycket lättriden häst som har lärt mig mycket. Idag kändes Renna fantastisk hon hade kvar mycket från Peters ridning. Hon släppte helt i nacken i tölten, då är det bara att plocka lite med tyglarna och hon söker sig nedåt framåt på yttertygeln. När hon går så är det bara att ha en jämn drivning hela tiden. Vad lätt det kan vara att rida. Renna är mycket mer känslig än Rakel, som man mer kan "busrida" utan att det händer något, Renna måste man vara mer känslig i både hand och säte. Man borde ha fler hästar att rida för att utveckla sin ridning men tiden räcker ju inte ens för de två hästar jag har idag. Sunna gick riktigt bra för Annika trots att Sunna ibland kan bli lite passtaktig när hon stått någon vecka. Det gäller att få igång baken så att man får rätt påskjut. Efter en galopp och en passläggning i paddocken så syntes det att Sunnas påskjut blev mycket bättre. En passläggning lösgör Sunna. Vi har tre hästar som vi rider och tränar och alla tre är olika. Det är roligt att Annika och jag har samma intresse och att vi hittat två tränare som har utvecklat vår ridning så att vi idag kan hjälpa varandra när vi är hemma själva.

26 september: Eftersom jag sitter i Idunns styrelse hade jag ordnat en träff hemma hos Gardar Gislason utan för Borlänge i Dalarna. Har man som Gardar blivit årets avlare 2008 måste man ju ha kunskaper som vi andra kan ta del av. När man tänker efter så har vädret varit underbart hela september så också denna helg. Vi började med att Gardar visade tre hästar ridna. En tre, en fyra och en femåring. Hästarna var givetvis ridna olika mycket och hade också olika stam. Det var intressant att när Gardar talade om vilken hingst och sto som hästarna var efter så kunde man se likheter både i extriör och ridning med föräldrarna. Detta visar hur viktigt det är vilken hingst vi väljer och vilket sto vi avlar på. Under dagen fick vi också se fler hästar i hagarna både fölston och hingsten Prins från Knutshyttan, riden.

Det som jag särskilt fick med mig från dagen var:

- var noga med vilket sto du betäcker, satsa träning och visning på ditt sto istället för din hingst. Hingstar har vi redan för många i Sverige medan vi har för få riktigt bra avelssto

- välj den hingst som faller dig i smaken, har en bra bedömning och är undan ett sto som givit flera bra avkommer. Även här kommer alltså stoets avelsvärde in

- ha tur

Idunn tackar Gardar och Susanne för den tid ni lagt ner för en intressant och givande dag.

 Några av deltagarna

19 september: Vi drog iväg med våra hästar hem till Peter Häggberg och Josefin Hallerby-Häggberg på gården Stensäter utanför Norrtälje. Vi hade en jättetrevlig helg där vi provade olika hästar samtidigt som Peter fick tid med att testa Renna i lugn och ro. Oavsett vilken häst Annika och jag provade så kände man sig hela tiden trygg på ryggen trots att samtliga hästar endast var 5 år gamla och inte så mycket ridna. En avel som bygger på mycket bra avelsmaterial samtidigt som uppväxt och inridning görs på rätt sätt bäddar för mycket bra hästar. Vi fick med oss massor av intryck, erfarenheter och tankar. Att vi dessutom blev bjudna på mycket god mat och hade trevligt umgänge gör ju inte saken sämre. Adam såg vi inte till så mycket han lekte med Mira hela helgen. Tack Peter och Josefin för en jättetrevlig och lärorik helg.

12 september: Sista kursen hos Maria och Lennart på Hammarö för i år. Ytterligare ett fantastisk väder med sol. Några av deltagarna finputsade det sista för årets sista tävlingar medan andra hade tävlat färdigt för i år och därför började med det grundläggande lösgörande arbetet igen. Nu när vintern börjar närma sig så flyttar vi åter in kursverksamheten i ridhuset i Böj. Vi tackar Maria och Lennart för i år och lovar att vi kommer tillbaka till våren och sommaren 2010 igen.

              Johanna

                                                      Adam

2009-09-13: Nya kursdatum är inlagda under "Kurser", Frida Dahlén är instruktör.

2009-09-11: Förra helgen var vi tillbaka på Stormurs tävling på Husbyön. Hela fredagen regnade det så man undrade hur helgen skulle bli. Väl framme så hade nog allt vatten tagit slut i himlen, äntligen blev det uppehåll. Både lördagen och söndagen bjöd på upphåll och sol. Banan var dock inte lika hård och fin som tidigare i år, regnet hade gjort sitt så att det blev lite tungt för hästarna på lördagen. På söndag var banan bättre och det kände man också på hästarnas gång. Annika lyckade ta sig till A-final i femgång och B-final i tölt. Finalen i femgång gick bra och Annika och Sunna fick med sig en blå/gul rosett. Sunna gick också riktigt bra i tölten så det blev en första placering i B-finalen och därför ytterligare en final för Sunna. En lyckad helg med många finalridningar på söndagen. Jag hade både Renna och Rakel med mig. Jag är ju inte klar med Renna för att tävla fyrgång men tänkte att det är en bra socialträning både för mig och Renna att tävla två grenar på en helg. Under lördagen började jag med Renna och fyrgång vilket slutade  i att jag fick en placering i B-finalen. I töten lyckades vi ännu bättre vilket blev en A-final. På söndagen så gick fyrgången jättebra ända tills vi skulle ta galopp, trots vänstervarv där hon är klockren så blev det felgalopp och efter ett par försök till nedtagning och ny fattning så fick jag en väldigt fin pass, efter detta så brydde jag mig inte om galoppen mer utan nollade den. Så kan det gå ibland. I töten däremot knep vi en andra placering vilket jag är mycket nöjd med, Ann-Marie Röst tog första placeringen. Rakel som brukar vara klockren numera var väldigt taggad och spänd under hela helgen så med henne missade jag final i töltgrenen men tog en A-final plats i fyrgången. Där blev det också en andra placering på söndagen. Varför tölten misslyckades vet jag inte då det skillde 1,7 poäng mellan domarna i uttagningen och att den som hade lägst poäng inte skrev några kommentarer. Visst var Rakel spänd men inte så spänd att hon skulle missa en finalplats. Helgen var i alla fall lyckad, vi fick med oss ett antal rosetter och andra priser. Det man kan vara lite kritisk till var att domarna gjorde väldigt olika bedömningar och låg generellt lågt i poänggivningen. Dommarkommentarerna var inte heller lika bra som i våras. Att dömma en tävling och inte lämna några kommentarer alls under en uttagning för ett ekipage ska inte få förekomma. Ska vi få upp en glädje i tävlandet och att ryttarna ska kunna förbättra sig så är det viktigt att vi har kunniga, engagerade domare på tävlingarna. För övrigt trivs vi väldigt bra på Husbyön och kommer att komma tillbaka på fler tävlingar. Det roligaste under helgen var att Maggan och Eje Pålsson kom och tittade när jag tävlade Renna, både på lördagen och söndagen. Det är roligt att ha så goa vänner. Tyvärr blev det inga bilder batterierna tog slut och de extra som låg i väskan var gamla, så det kan bli.

2009-08-25: Nya kursdatum samt en extra insatt kursdag den 13 september då kursen den 12 är fullbokad, se under Kurser. 

2009-08-21: Vardagen är tillbaka med arbete och Adams skola. Det var skönt med semester i Danmark med både Legoland och bad på västkusten. Det är jätteroligt med hästarna men ibland behöver man komma bort från hemmets dagliga sysslor det är då roligt att komma hem igen och börja träna hästarna. I lördags hade vi Fridakurs här hemma. Jag tycker att Rakel har varit lite spänd ett tag och inte fått loss henne riktigt så att hon blir så mjuk som hon kan vara. Med Fridas hjälp lyckades jag och nu i veckan har hon varit underbar att rida igen. Man kan ju undra om det är hästen som spänner sig eller om det är vi ryttare som gör det och då får hästen att spänna sig? Svaret är givetvis att det oftast är den som sitter på ryggen som är orsaken till problemen.

   Adam tar körkort          

   Liten vid ett stort hav.  Skagen

    Det gäller att göra annat också                                                                         

 

2009-08-01: Nu är vi hemkomna från en kurs för Peter Häggberg. Annika har fått med sig att Sunna tar vänster innerskänkel på rätt sätt och samlar sig genom att rida öppna. Genom detta länger Sunnas överlinjen samtidigt som hon blir lösgjord och går på ett korrekt sätt. Det är en underbar känsla att efter att ha jobbat hårt med vänsterskänkel utan att få igenom den riktigt så tar hon den på ett enkelt och korrekt sätt. Plötsligt har man nytta av kurvan och kan lösgöra henne istället för tvärtom.

                                  Sunna

Jag själv tänkte rida med Rakel men ändrade mig och tog istället Renna på kursen. Peter tyckte att det hänt mycket med Renna sedan sist. Efter denna kurs har jag fått igenom att Renna släpper i nacken på ett korrekt sätt, då är det bara att driva med jämn drivning hela tiden samtidigt som man "leker" lite lätt med innertygel och har ett litet stöd på ytter. Ofta när hästen spänner sig så driver man ojämt ungefär som att gasa, släppa, gasa, släppa när man kör bil. Renna blir bara roligare och roligare att rida. Det är ju inte så att Rakel fick stå utan jag red henne efter kursen så att Peter hann titta på henne också. Det är bara att fortsätta som vi gör, även hon utvecklas hela tiden.

                                  Renna

Efter att vi haft regn i stort sett hela semestern så åker vi bort och då händer det otroliga vi får sol under i stort sett hela kursen. Är inte det fantastiskt? Även Adam fick rida lite och han har hittat sin favoritgångart, galopp. Att rida för publik är roligt. Han vill själv upp i sadeln men än så länge så "delar" han Sunna med Annika.

 Sunna i trav

Efter en intensiv kurs är det alltid lika skönt att vila lite.

 Hera

2009-07-13: Nästa kurser för Frida Dahlén är lördagen den 15 augusti och lördagen den 12 september. Gå in under kurser.

Det gäller att börja i tid med ridning!

                  Adam i galopp

                                                                             

                                                            Ellen och Adam får instruktioner av Frida

 

                      

2009-06-12

 Ärevarv T5

 

                 Rakel tölt

I helgen var vi på Stormurs tävling på Husby Öhn, en fantastisk helg. Nu har all träning givit resultat. Tack Frida Dahlén och Peter Häggberg för erat tålamod med oss. Följande resultat fick vi:

Rakel

V5: uttagning 5,70, final 5,75. Vi ledde efter uttagningen och vann A-finalen. Priset var ett fint täcke från Väsby Foderbutik. Fick +0,5 poäng av en domare för god ridning, riktigt kul.

T5: uttagning 6,20, final 6,25. Vi ledde också uttagningen i tölt och vann A-finalen. Priset i denna klass var ett täcke från Agria.

Renna

T5: uttagning 5,30. Vi låg trea efter uttagningen och eftersom jag hade två hästar i A-finalen var jag tvungen att styka en häst. Jag valde att stryka Renna eftersom det var vår första tävling tillsammans och hon skötte sig galant så jag ville suga på den karamellen.

Sunna

V5: Kom till B-finalen och där fick vi hela 5,42. Tyvärr blev Annika och Sunna diskade pga för tjocka sulor. Men det var inte hela världen utan vi tar med oss hem en riktigt bra riden final. Nu har Lena Lennartsson fått några frågor om hur man ska tolka reglerna om sulor så att vi inte missar en sådan skitsak någon mer gång.

Husby Öhn har en fantastisk bana. Det syntes inte att vi hade ridit en hel tävling på banan och då var det ändå ingen sladdning under helgen. Arrangemanget fungerade också jättebra, tiderna hölls, trevliga människor och mycket publik.  Vi kommer tillbaka.

Rakel och jag vill tacka Väsby Foderbutik och Agria för de fina täcken vi fick med oss hem.

Både Annika och jag har tränat en hel del under maj månad men ingen hård träning i paddock utan mycket mjukgörande arbete och mycket ut i skogen och där ridit i låg lång form för att stärka överlinjen. En intressant upptäckt var att Annika värmde upp Sunna med lite snabbt arbete på vägarna på lördagen. Uttagningen gick sådär eftersom Sunna spände sig vilket hon inte har gjort i träningen under året. På söndagen inför finalen värmdes Sunna upp i paddock med mycket mjukgörande arbete, detta gav klart ett mycket bättre resultat. Sunna var mjuk hela finalpasset. Efter en tävlingshelg har både vi och hästarna tagit lite ledigt men nu börjar arbetet igen att få hästarna mjuka och avslappnade. Det är som Peter säger att en tävlingshelg "förstör" mycket av det arbete man lagt ned. Efter två uttagningar och två finaler kändes att Rakel behöver tränas igen efter Fidas och Peters instruktioner.

 

Vi har mycket tryck på våra kurser för Frida Dahlén. Just nu får inte alla som vill plats och Annika och jag delar ridpass för att inte dagarna ska bli olidligt långa, långa blir dom i alla fall. Vi tycket det är roligt att så många tycker att dom utvecklas på kurserna och återkommer.

           Prisutdelning V5

 

      Galopp                          

2009-05-06: Nu var det väldigt länge sedan jag skrev på hemsidan, tiden bara rinner iväg. Vi har under våren haft två kurser med Frida, båda har varit fulltecknade så vi själva har inte fått rida alla pass. Men det gör inget det är jätteroligt att alla tycker Frida ger både hästar och ryttare utveckling.

Kursen i april hade vi i ridhuset här hemma för att sedan förflytta oss till Maria och Lennart på Hammarö när det var dags för kuren i maj. Nu har vi hela vintern och början av våren tränat i ridhuset och då är det riktigt trevligt att flytta kursen till Hammarö där i har både paddock och rundbana. Nu fick vi ett kvitto på att vinterns träning givit resultat. Vi besökte också Maria och Lennarts "nyöppnade" hästbutik, Hestbolaget.

Vi har också hunnit med en resa till Stockholm och Bögs Gård där vi var på en kurs för Peter Häggberg. Vi tog med oss tre hästar och det var första gången Peter fick se Renna. På frågan om vi skulle sälja, tävla eller visa om henne fick vi svaret att en häst som Renna säljer man inte, hon har utvecklingspotensial. Så målet med min ridning med Renna just nu är att hon ska konditionstränas fram till vi ska till nästa kurs för Peter i juli hos Susanne Brännemo på Smårsgårdens Islandshästar.

Så nu rider jag både Rakel och Renna två helt olika typer av hästar. Rakel en ren fyrgångare som man får driva och rida på lite spänning i kroppen för att få ut en ren och rumslig gång. Renna däremot hon går av sig själv med ett stort steg samtidigt som man måste var väldigt snabb i handen. Jag har märkt att ridningen av Renna har utvecklat min ridning på Rakel. 

Vi har också hunnit med hingstfestivalen i Enköping. Många fina hingstar de två jag tyckte var allra roligast att se var Maggan och Eijes Vaki från Österåker. Vilket steg för en blott 2-årig hingst. Vad månne det bliva av en avkomma efter Garri och Von. Lycka till Maggan och Eije med denna häst. Det var också roligt att se Vignir rida Ísar frá Keldudal. Efter några år av skador var Ísar tillbaka i gammal god form. Roligt att ha ett föl efter honom och min ögonsten Rakel. Jag fick ju också pröva på att vara knalle, vi sålde så mycket av Idunns klubbjacka att vissa storlekar tog slut. Det är bara att beställa hem fler till SM.

Adam fick också se sin favorit hingst, Soldan. Varför han har förälskat sig i Soldan vet jag inte. Vi har inte påverkat honom och han har redan bestämt sig för att köpa Soldan när han har blivit riktigt duktig på att rida. Så nu har Helen en köpare. Att Adam har förälskat sig i Soldan har också fört med sig att han vill rida oftare så rider han både Annikas Sunna och min Rakel visserligen bara i skritt och trav ännu så länge men han rider helt själv. Vad hästar ändå är fantastiska djur anpassar sin vilja efter vem som sitter på ryggen men är ändå känsliga för vikthjälperna. Givetvis lär vi Adam att rida med vikten och inte med tyglarna och trots hans endast dryga 20 kg så lyssnar både Sunna och Rakel både på start och stopp signaler och även på när dom ska svänga.

2009-03-15: Ännu en kurs med Frida har vi haft idag. Alla våra hästar gick fantastiskt. Rakel kunde pressas fram till tävlingsform samtidigt som hon snabbt gick att få tillbaka till en avslappnad form, en underbar häst. Renna var på sitt bästa humör, vi har börjat lära känna varandra bättre. Men ännu så rider jag bara på hennes talang, idag var jag sugen på att tävla henne i år, vi får se. Annika och Sunna var en fröjd att se Sunna släppte i tölten och var taktren hela tiden. Dom trivs verkligen ihop. Alla övriga deltagare var också nöjda med sina framsteg sedan sist. Det är viktigt att ha en instruktör som man rider för kontinuerligt. Ofta tycker man att man inte utvecklas som man skulle vilja då är det bra att ha någon som ser och kan förklara vilka framsteg man gjort sedan sist. Då får man ny energi för att träna vidare. Idag var det riktigt varmt och vårligt, snön smälter och det porlar i bäcken. Vintern är härlig men våren är inte så dålig heller, hoppas bara att våren i år innebär en snabb torka, leriga hagar är det värsta jag vet och vad tycker då inte våra fyrbeta vänner. Nu måste jag snart skärpa mig och ta lite nya bilder till hemsidan.

2009-03-14: Förra veckan (v10) var vi på skidsemester i Sälen. Tyvärr var vädret inte så bra, dimmigt, men snön var riktigt bra. Vi åkte skidor från liftarna startade till stängningsdags. Det är skönt att kunna ta semester utan att behöva bekymra sig för hur hästarna har det. Linn Stenbom är en klippa, hon tar hand om hästarna exemplariskt dessutom är det alltid rent och snyggt i stallet och även huset när man kommer hem. Linns häst Benjamin trivs också i stallet. Vi har haft några veckors vila för hästarna, för oss passar det bäst att ta lite ledigt under skidsäsongen, men nu är vi igång igen. Det är roligt att börja rida efter en tids uppehåll och nu börjar man känna att våren är på väg, längre tid ljust och lite varmare i luften trots att vi fortfarande har en hel del snö kvar.

2009-02-24: I fredags åkte jag (Björn) till Stockholm för styrelsemöte i Idunn. Vi planerade årets aktiviteter. Det blir många som vanligt, tyvärr finns det inte tillräckligt med helger för att vi ska få plats med alla idéer. Inbjudan finns redan på Idunns hemsida för clinicen på Strömsholm, Hingstfestival och Islandsresan som är fulltecknad. Vi planerar dessutom ett återbesök hos Niels och Sussie på Skaneyland i början av sommaren. Till hösten ska vi bl.a. ha ett nytt gårdsbesök, vilket blivit en tradition, samt höstmöte. Håll utkik på Idunns hemsida www.idunn.se.

Resterande tid på styrelsemötet diskuterade vi hur vi skulle ställa oss till olika frågor som skulle komma upp på SIFs Riksårsmöte. Största nyheten på årsmötet var att vi är nära ett samarbetsavtal med Svenska Ridsportförbundet och därigenom kommer att tillhöra Riksidrottsförbundet. Riktigt vad detta kommer att innebära för oss vet vi nog inte förutom att vi kommer att kunna få ta del av statliga medel avsatta för idrotten. Men hur regelverket blir runt våra klubbars verksamheter kan man ju alltid undra över. Riksårsmötet förflöt utan några större sensationer. SIFs nya organisation klubbades igenom, styrelsen blev vald enligt valberedningsens förslag. Det som gick emot styrelsens förslag var representationen till Riksårsmötet som blev oförändrat och att medlemsavgiften till SIF blir oförändrad även för år 2010. Dessa beslut innebär att SIFs underskott blir större än budgeterat men det kanske löser sig med bidrag om vi får samarbetsavtalet i hamn. Efter många timmars sittande i möte var det på lördag kväll dags att sätta sig i bilen för färd hem i dryga 30 mil. När jag satt där ensam i bilen funderade jag över om jag är "dum" i huvudet eller entusiast som sitter ensam i en bil en lördagkväll efter nästan två dagars sammanträden på ideell basis. Inte nog med att det var mörkt och lördag det började också komma underkylt regn som övergick i snö när jag passerade Örebro. Halv elva på kvällen var det skönt att svänga in på gården och att vara hemma utan några missöden. Söndag morgon var det bara att sätta sig i traktorn för att ploga tung blötsnö.

2009-02-03: Nu är datumen spikade för vårens kursen med Frida, gå in under fliken kursen.

I söndags hade vi Frida kurs. Det var så många som ville vara med att Annika och jag fick inte plats. Frida började kl 9 och slutade inte förran halv åtta på kvällen, men hon hade i alla fall rast i 45 minuter. Ännu en lång dag i ridhuset som tur var hade termometern bara sjukigt några grader under nollstrecket. Denna gång prövade vi på att dela ryttarna i två grupper vilket innebar att man inte behövde vara på kurs en hel dag utan hann även med andra aktiviteter om man ville.  Denna förändring var omtyckt.

2009-01-19: Nu har det gått mer än halva första månaden på det nya året. Rodadis och Randalin har vi fortfarande hemma för att hantera lite, leda i grimma, borsta, lyfta på hovarna och kela lite. Det är viktigt att ha en bra balans mellan hantering och att låta unghästar vara hästar. Det värsta vi vet är plockiga, påträngande sk trädgårdshästar. Hittills har vi lyckats väl. Tur att vi båda har växt upp med mycket djur på landet. Träningen av Renna går framåt även om vi tar det lugnt. Träningen av Rakel och Sunna går jättebra, både Annika och jag älskar att rida våra hästar. Tyvärr är det så mycket man ska hinna med i livet. Adam ska också ha sitt. Nu har också hans slalomträning börjat som innebär kvällsträning torsdag kväll i Bryngfjordsbacken i Karlstad och hela lördagen i Sunne, dessutom tillkommer några tävlingar på söndagar, tre totalt blir det i år. I går åkte han sin första storslalomtävling i Sunne. Totalt var det 70 barn som åkte och från Karlstad Slalomklubb var vi 23. Det är en fantastisk upplevelse att se dess små (5-13 år) åka nedför en brant isig backe med bra fart. Varje barn har ju också sina föräldrar med som ställer upp i alla lägen. Det blir mycket folk i backen i tävlingsdag. Adam har ju också bandyn och innebandyn som han vill vara med på, vilket han också får.

Den 4 januari var Frida här och höll kurs. Det var kallt (-16) och rått,  trots att vi är i ridhuset blir det kallt, men ingen blåst. Underlaget var inte fruset utan lika perfekt som vanligt. Det är bra med ridhus. Alla anmälda kom och vi startade tidig morgon och höll på till sen kväll. Den stackars Frida fick åka hem och tina upp sig efteråt. Trots kylan är hon lika engagerad i alla hästar och ryttare. Nästa kurs som är den 1 februari har vi mer än fullt så det lär även då bli en mycket lång dag. Hoppas det inte är så kallt.

                                             

2009-01-04: Strax innan nyår tog vi hem fölen från vinterbetet för att ha mer koll på dom när smällarna är igång på nyårsnatten. Vi hade inte behövt detta då våra grannar inte skickade upp några raketer, så natten flöt lugnt för alla. Vi har bestämt att ha fölen stallade ett tag för att hantera dom lite mer än vi gör annars, ledas i grimma, borstas, lyfta på hovarna m.m. Det är samtidigt roligt att se hur snabbt dom små utvecklas när man hanterar dom lite varje dag. Rodadis har hela tiden visat alla gångarter men just nu är det nästan bara tölt i hagen, mycket fart och med bra aktion. Vad månne det bli av denna häst.

 

 Vi önskar alla

God Jul och Gott Nytt År

 

 

2008-12-20: Datum för dom första kurser 2009 för Frida Dahlén är klara. Gå in på fliken kurser.

2008-12-18: Vi separerade Renna och hennes föl Randalin för en tid sedan. Det gick över förväntan. Renna var lite undrande var fölet blivit av medan Randalin brydde sig inte om att mamma försvann. En tuff och självständig liten dam. Vi tog bort Renna en dag när hon gick själv långt från Randalin. Att vi separerade nu beror på att Randalin redan är 8 månader och det är bra att göra det innan det blir riktigt kallt. En gång fick vi mjölka ur Renna sedan har juvren varit mjuka och fina. Renna är redan skodd och både jag och Annika har börjat rida henne lite försiktigt, mest för att mjuka upp henne. Renna är riktigt rolig att rida, mycket vilja men lätt och få stopp på. Hon är väldigt känslig och mjuk i munnen, här krävs en lätt hand och känsliga skänklar så gör hon det man vill. Annika har lättare att rida henne då hon är van vid en 5-gångare medan jag är bättre på att rida en 4-gångare. På senaste Frida- kursen hade vi med Renna och Frida tyckte hon var sig lik. Vi tar det lite lugnt och får se om hon ska tävlas i år och i så fall när, utvecklingen av muskler och kondition får avgöra.

När vi hade Frida kurs så blev vi så många att kursen startade 8:30 och slutade som planerat 18:30, ändå kunde vi inte ta emot alla som ville rida. Roligt när kurserna är eftertraktade.  Planeringen av kurserna för 2009 pågår och kommer snart att läggas ut på hemsidan så håll utkik.

2008-11-21: Vi har nu unghästbete och några ungston kan vi ta emot. Ring om intresse finns.

                  

2008-11-18: Nu har våra hästar som vi inte rider varit på vinterbete några veckor. Det är roligt att dom snabbt finner sig till rätta i hagen, hittar in i vindskyddet, hittar dom ställen i hagen där det finns lä m.m. Trots allt regn så är det tort i hagen, bra när den högsta punkten ligger på en höjd och hagen sedan lutar nedåt åt flera håll.

I helgen var jag (Björn) på Idunns styrelsemöte och på SIFs avelsmöte. Vi har fått ett angenämt problem i Idunn, vi har så mycket ideer på aktiviteter så tiden och helgerna räcker inte till. Det är en glad och gemytlig stämning i styrelsen och ett nöje att arbeta. På avelsmötet får man alltid en hel del nya tankar och samtidigt träffar man en mängd människor med samma intressse. Tyvärr dubbelbokade vi så på lördagen hade Annika fullt upp med Fridakursen här hemma. Men inget ont som inte har något gott med sig Annika fick rida Rakel efter att Frida ridit henne i ett och ett halvt pass.

2008-10-17: Lördagen den 4 oktober besökte vid Niels och Sussi på Skaneylands Islandshästar utanför Everöd i Skåne. Anmälningarna till gårdträffen var så många att alla tyvärr inte kunde erbjudas plats. Först började med en fika och egen rundvandring i det nybyggda stallet, det syns att Niels är snickare till yrket. Det var så vackert byggt att man nästan tyckte det var synd att ta in hästar som skitar ned. Vi började med att titta på några av gårdens fölston, Hrina Vigdís  frá Grandalen, Hrísla från Skaneyland, samt gården "ålderman" Segull frá Skardi, nu nitton år gammal vilket man inte kan se, han ser fortfarande ut som en unghäst i kroppen. Det var sedan tid för att samlas i familjens stora vardagsrum för "teori". Niels och Sussi pratade om sin syn på hur en framgångrik avel ska gå till. Vi fick också se film på hur ett bra föl rör sig. På frågan hur man ser att ett föl ser bra ut svarade Niels att det kommer ni att se när ni väl får ett. Filmen var också ett bra bevis på detta. Tiden går fort när man har trevligt så tiden var mogen för mat. Vi blev serverade en fantastisk lunchbuffé. Efter lunchen var det dags för att Niels att presentera unghästar som var i olika utbildningsfaser samt två ston för att vi skulle se skillnad mellan hur en fyr- och en femgångare rör sig. Det hela avslutades med att vi också fick se tre hästar ridna bla Admirall från Skaneyland. Efter detta var det tid för fika och för de som ville så bar det iväg till gårdens stora sommarbete på Drakamöllans naturreservat. En fantasikt miljö för unghästar att få växa upp i. En lång dag var till ända och jag är övertygad om att alla var mycket nöjda med dagen. Det är alltid nyttigt att åka till andra och se deras avel och hur man bedriver uppfödning av unghästar. Annika och jag hade fått en del nytt att ta med oss hem samtidigt som vi i mycket gör likadant som andra i vår avel, uppfödning och hantering av hästar. Tack Niels och Sussie för en mycket trevlig helg. En uppföljning av gårdsvisningen är redan bestämd till våren när de nya fölen har kommit.

                

 

                            

2008-09-02: Glöm inte att Avelsföreningen Idunn har en mängd aktiviteter under hösten, avelsvisarkurs, gårdträff hos Niels och Sussi på Skaneylands Islandshästar och två rådgivande bedömningar. Gå in på www.idunn.se för mer information.

2008-08-30: Ännu en kurs för Frida har vi haft på Hammarö. Ett riktigt sommarväder fick vi uppleva. Några av deltagarna prövade på att prova banan i tävlingstempo och andra fortsatte sitt lösgörande arbete i paddocken. Näst kurs är redan den 14 september i ridhuset i Böj. Nu flyttar vi in när hösten och vintern kommer.

  Visst är det roligt att kombinera träning med annat roligt.

2008-08-29: Snöggur är såld. Vi önskar nya ägarna lycka till med en fantastisk häst.

2008-08-07: Nya bilder finns upplagda, se under flikarna.

         

2008-08-04: Nyss hemkomna från ytterligare en kurs för Peter Häggberg. Denna gång var vi hos Susanne Brännemo på Smårsgårdens Islandshästar. Kursen var lika bra som vanligt. Rakel hade utvecklats fantastiskt enligt Peter. Roligt när man får ett kvitto på att man jobbar rätt hemma och tillsammans med Frida. Vi har nu kommit till det läget att hon ska "joggtöltas" i låg form under en längre tid vid varje träningspass, men det är lika viktigt att hela tiden gå tillbaka till det lösgörande skritt- och töltarbetet på volt. Efter kursen var jag ute och red Rakel i skogarna runt Smårsgården hon gick i en avslappnad låg form. Det är nu fyra år sedan vi köpte henne och hon har inte varit tillbaka men trots detta kände hon igen sig på stigarna och ville rätt som det var vika in på vissa stigar. Tänk vad en häst kommer ihåg.

För Annika och Sunna har det också gått framåt jättemycket. Nu kan Sunna pressas mer och mer i tölten där hon släpper, vilket innebär att passtakten försvinner samtidigt som hon blir en kort häst. Sunna lyfter bogarna vilket innebär att hon får fina lyft samtidigt som hon har bra påskjut bakifrån.

Vi hann också titta på Sunnas avkomma Menja, som nu är fyra, som i år fått ett fint hingstföl efter Hrimnir från Ödmården.

2008-07-25: De datum som gälller för höstens Fridakurser finns nu under fliken kurser.

2008-07-15: Det är jättekul att fodra i unghästhagen. Både Randalin och Rodadis var i sitt esse dom sprang i kapp, studsade upp och ned och stegrade sig. Det är viktigt att ta sig tid och sätta sig ner för att se utvecklingen av unghästar det händer något nästan varje dag. Hoppas solen skiner imorgon så att vi kan ta några nya bilder.

Randalin växer och har nu tappat i stort sett hela fölpälsen, nu kan man se hur brun och fin hon kommer att bli.

Den 28 och 29 juni var vi på Bögs Gård i Sollentuna och red för Peter Häggberg. Det är alltid lika roligt att komma till Bia man känner sig alltid välkommen. Kursen var lika bra som vanligt, man känner att vi och hästarna utvecklas hela tiden. Efter kursen fick vi hemläxor att redovisa på nästa kurs hos Susanne Brännemo.

 

Vi har haft två Frida kurser en i maj och en i juni. Träningen med Sunna och Rakel går framåt. Sunna har blivit mycket mjukare och det är lättare att få henne mjuk om hon spänner sig. Rakel har börjat släppa i nacken och får därigenom en längre överlinje och längre bakbensaktion. Kombinationen av Frida och Peter är lyckad då träningen bygger på samma grunder och kompletterar varandra.

 

Lördagen den 14 juni var vi på Werner Schaudts 30-års fest. Han har varit veterinär i Värmland under 30 år. Kvällen var jättetrevlig.

 

Den 14 juni åkte Gunillas Gardur från Solmangården hem igen till Torsby.

Måndagen den 26 maj kom Gunilla Nilssons häst Gardur från Solmansgården hem till oss. Suzanne har fått låna honom under tre veckor för att tävla honom på Glaumurs VM. Hästen är till salu är någon intresserad så ring Gunilla. 

I år har både jag och Annika bestämt oss för att inte tävla utan ägna året åt träning. Vi varierar träningen med att rida ut och att rida i paddock. Både Sunna och Rakel har blivit mycket mjukare och har längt överlinjen. När vi trycker på och får en spänning i hästen kan vi lättare få tillbaka mjukheten. Annika är så nöjd med Sunna att hon önskar att fler skulle få rida en så rolig häst.

Fridakursen den 6/6 2008 hos Maria och Lennart på Hammarö är fulltecknad.

Under veckan har vi börjat träningen med att tvätta Rodadis. Hon är jätte- duktig, det går att spola henne försiktigt med slang. Trots att vi har hanterat henne en hel del under våren så är hon inte plockig utan har respekt för människor. Vi tycker det är viktigt att unghästar kan hanteras men att dom ändå flyr undan när man rör sig lite häftigare än normalt. Rörelserna är fina på Rodadis hon har en hög hållning efter sin mamma Rakel samtidigt som hon gärna går med huvudet i lodrät hållning.

Randalin växer och växer hon börjar redan tappa lite av fölpälsen. Hon rör sig otoligt fint med ett stort steg.

Helgen 12-13 april var vi på kurs för Peter Häggberg. Vi var på Bögsgård i Sollentuna. Annika fick mycket beröm för Sunnas utveckling sedan i somras. Annika med hjälp av Frida Dahlén har arbetat helt rätt. Det var första gången som Peter såg Rakel. En lovande häst som kan bli mycket flott. Peter gav instruktioner att fortsätta det arbete Frida har instruerat sedan Rakel sattes igång i februari. Helgen var mycket givande för oss båda.. Tack Peter och Bia vi kommer tillbaka på fler kurser.

Vår guldklimp har anlänt! Det bästa aprilskämtet var inget skämt utan vi fick ett stoföl den 1 april 2008. Hon är efter Renna frá Keldudal och Prins från Wreta. En svart hingst kombinerat med ett rödskäck sto gav ett brunt/jarp föl. Farmor Svala från Örvik hade samma färg. Tack Malle på Wreta Gård för att du tog väl hand om Renna vid betäckningen. 

Renna har mognat som häst och är en bra mamma som vakar över sitt föl men ändå släpper henne ifrån sig.

--------------------------------------------------------------------------------------- 

Vad händer i Maj:

Under maj kommer vi att jobba hårt med att få i ordning ytterligare en stor sommarhage.

Frida kurser under våren/sommaren finns inlagda på sidan kurser. Vi kommer att vara hos Maria och Lennart på Hammarö. Det är alltid lika trevligt att vara där.

Sunna har nu satts igång igen och vi märker inget av hältan. Nu gäller det att sakta och försiktigt rida henne. Hon får tyvärr inte vara med på Fridakursen den 29:e.

Det är viktigt att rätt person har hand om hästarna när man är borta. Sunna blev sparkad och halt. Suzanne upptäckte hältan och kontaktade oss så att vi kunde få tag på vår veterinär Werner Schaudt, han kom direkt och sprutade Sunna. Tack Suzanne och Werner ni räddade Sunna från en kronisk hälta.

Under vecka 10 var vi i Säfsen och åkte skidor. Strålande sol och mycket snö från måndag tilll fredag att det regnade lite under lördag och söndag spelade ingen roll. Det är roligt att göra något annan än att bara hålla på med hästar.

Äntligen har vi satt igång Rakel igen efter fölningen. Avvänjningen av Rodadis gick enkelt. Rodadis är en mycket självständig dam. Rakel är pigg och vaken, tiden som fölsto har gjort henne gott. Nu ska hon konditionstränas och mjukas upp långsiktigt för tävling först under 2009. Hon är en fantastisk häst att rida.

Nya Frida kurser under våren.

Datum finns under kurser. Välkomna att vara med, vi kan oftast ordna så att någon mer kan vara med.

Första Frida kursen 2008

Lördagen den 19 augusti hade vi den första Frida kursen för i år. Vädret var bedrövligt med både regn tidvis och mycket blås, men vad gör det när vi är i ridhuset. Det var roligt att se Anders på sin nya häst.

Vi vill önska alla

God Jul och Gott Nytt År 

Glögg- och grötritt på Böj Gård

Den 16 december var vi några tappra ryttare som red vår glögg- och grötritt. Vi gav oss iväg kl 11 och red i maklig takt, skitt och tölt, efter en timma så väntade glögg och pepparkakor. Efter en skön liten paus i ca 3 graders kyla så gav vi oss iväg hemåt där vi anlände strax före kl 14. När hästarna fått sitt så var det dags att stiga in i vårt kök för gröt och fika. En trevlig stund tillsammans för oss som tycker det är roligt att rida och tar julen som den kommer. Nästa år gör vi en ny ritt.

Sista Fridakursen för i år

Den 15 december hade vi årets sista kurs för Frida. Det är roligt att se att hästarna och vi som ryttare har utvecklats under året. Snöggur gick som en dröm det gick att pressa honom en hel del givetvis med eftergift och lösgjordheten kvar. Nu tar vi lite ledigt under jul och bara rider ut, hoppas vi får snö.

Idunns gårdsträff hos Ia och Denni

Idunns gårdsträff hos Ia Lindholm och Denni Hauksson var mycket givande. Det var väldigt intressant att se hur de med 25 års erfarenhet av islandshästar hade löst olika saker på gården. Mycket seriösa människor med klara avelsmål och noggrant arbete. Inom kort kommer en artikel på Idunns hemsida samt i Tidningen Ridsport.

071028

Vår logo är färdig och vi vill skänka Maria West ett stor TACK! Logon uppfyller våra önskningar.

070916

Idunns gårdsträff hos Ia Lindholm och Denni Hauksson var mycket givande. Det var väldigt intressant att se hur de med 25 års erfarenhet av islandshästar hade löst olika saker på gården. Mycket seriösa människor med klara avelsmål och noggrant arbete. Inom kort kommer en artikel på Idunns hemsida samt i Tidningen Ridsport.

070908

Framtids hösttävling inställd pga. avhopp av domare och veterinär, mer än tråkigt ingen ytterligare kommentar behövs. Vi får åka och hälsa på Johan och Therése på Gibraltar islandshästar en annan gång. Tove måste ju få visa Adam att hon lärt sig åka rutschkana baklänges.

070901

Grattis Annika och Sunna till andraplaceringen i femgång! Kul att alla fem gångarter satt på samma tävling. 

Snöggur gjorde en bra T1-final. I den ökade tölten gick han som på räls.

070818

Ett stort tack till Anders och Agneta som bjöd hem oss på surströmming i lördags. Vem trodde att det kunde smaka gott?

070818

Idag har vi haft kurs med Frida Dahlén på ovalbanan hos Maria West och Lennart Petterson. Ett stort tack för ett mycket trevligt mottagande och en lagom mjuk och alldeles nysladdad bana.

Det känns verkligen roligt att se alla deltagare som har utvecklats. Freyr hade en fantastisk ökad tölt.

070728

Ett nymålat innestall känns helt underbart!

070726

Nyss hemkomna från Smårsgården och Susanne Brännemo som har ordnat kurs med Peter Häggberg. Mycket lärorik kurs och skönt att komma bort och umgås med trevliga människor.

070721

Välkomna Björk och Kjarni! Det känns jätteroligt att ni har velat låta ert snälla sto och hennes söta hingstföl gå i vår flock.

070709

Ett stort grattis Frida till din fjärdeplats i femgång på SM. En strålande prestation med tanke på att du inte har ridit Reykur under året.

070701

Vi har nu lediga stallplatser. I stallet finns Suzanne Pedersen som hyresgäst och Linn Stenbom som medryttare.

070625

Idag var det dags för Rodadis att ta på grimman för första gången.

070616

Vi har fått vårt första föl efter Rakel. Det blev ett vackert stoföl som vi har döpt till Rodadis från Böj. Namnet betyder morgonens gudinna vilket passar henne då hon föddes på morgonen.

070616

Tyvärr blev det inget tävlande för oss på Hannäs för vi tog hann om vårt första föl.

070601

Renna åter hemma efter betäckning hos Malle. Tack Malle för en fin omvårdnad av Renna och oss.

070504

Renna är nu betäckt med Prins från Wreta. Vi håller tummarna att det blir ett föl. Malle tror att det kommer att bli ett fantastikt föl efter Rennas och Prins kärleksakt. Malle har aldrig under sina år sett en sådan betäckning med dans och lek.